Ceny v restauracích postupně rostou. Proč, a kde nejvíce?
Stravování v restauracích se pomalu ale jistě stává něčím, co už není tak snadno dostupné, jako tomu bylo dříve. Hlavně to platí o oblíbených obědech, na které chodilo mnoho lidí především z firem. Ceny v restauracích však postupně rostou, což znamená, že obědy stále zdražují. A to platí i o takzvaném oblíbeném obědovém menu, které bylo v minulosti možností, jak si jednoduše dopřát plnohodnotný a celkem levný oběd.
Contents
O kolik ceny restaurací stouply?
Podívejme se společně nejprve na to, o kolik ceny v restauracích vlastně konkrétně stouply. Když začneme aktuálním průměrem, je třeba říci, že ceny poledního menu jsou v průměru dražší o 20 korun českých. A to už je poměrně výrazná částka, která při každodenním stravování rozhodně bude znát. Podívat se ale můžeme i na další důležité průměrné číslo, které je spojeno s tím, kolik dnes polední menu zhruba v běžné restauraci stojí. Se vším všudy zde zaplatíte sumu lehce překračující 108 korun českých.
Kde je levně a kde je draze?
Podívejme se společně také na to, jak si stojí ceny v restauracích v různorodých regionech. I zde je samozřejmě pochopitelné, že se v průměru mohou výrazně lišit. Jak jsme zmínili výše, průměrná cena za jeden oběd je zhruba 108 korun českých. A kde konkrétně jsou ceny za jídlo nejvyšší? Podívejme se na tři favority:
- Praha – 120 korun českých
- České Budějovice – 109 korun českých
- Plzeň – 107 korun českých
Podívat se ale musíme také na druhý konec žebříčku. Tedy do těch měst, kde budete mít jistoty spojené s tím, že se zde naopak najíte velmi levně. Když máme být konkrétnější, tak jsou to tyto tři města:
- Ostrava – 100 korun českých
- Olomouc – 99 korun českých
- Zlín – 104 korun českých
Od kdy ceny rostou?
Daný nárůst cen je spojený hned se dvěma velmi důležitými faktory. Pokud vás zajímá, jaké konkrétně to mohou být, podívejme se na ně společně. Prvním faktorem je rozhodně zdražení cen surovin a řady dalších potravin. K tomu došlo v říjnu loňského roku a ceny v restauracích tak zcela pochopitelně a také zcela logicky výrazněji stouply.
Dále nesmíme zapomínat na druhý důvod, který byl spojený s prosincem loňského roku. To začalo platit EET, které pochopitelně také přineslo zdražení. Nutno však dodat, že 20 Kč na jednom menu rozhodně není suma, která by byla spojena hlavně s pokrytím nákladů. Dané zdražení jejich hodnotu výrazně převyšuje. Otázkou tedy zůstává, zda restauratéři pouze hledali záminku ke zdražení, nebo spadají do kategorie těch, kteří v rámci daní nebyli tak úplně čistí a nyní si chtějí zachovat svůj zisk. Odpověď na tuto otázku odpovídat nebudeme.
Stále dominují stravenky
I když jsou ceny v restauracích vysoké, nutno říci, že je pořád řada lidí, kteří se takto stravují. Nahrává tomu i samotná daňová úprava, která je spojena s možností dávat zaměstnancům stravenky. Ty mohou být v různých výších a obvykle záleží na samotných firmách, jak velkou hodnotu stravenky zvolí. Když se podíváme na to, která se dnes vyplatí nejvíce, tak její hodnota by měla činit přesně 109 Kč. Tato suma v rámci jednoho dne je ideální z hlediska daňového zatížení jak pro podnikatele, tak i pro samotného zaměstnance. I proto to jsou především stokorunové stravenky, které jsou hitem.
Dodejme také, že pokud jde o státem uznávané stravné, které může být dotováno, tak se jeho výše aktuálně také stále více blíží průměrné ceně za oběd. Daná situace tedy vypadá tak, že se vše velmi dobře standardizovalo. Ceny v restauracích jsou tedy zhruba takové, aby to odpovídalo státnímu nařízení o dotování jídel, a aby to odpovídalo i ideální hodnotě stravenky, kterou zaměstnanec od zaměstnavatele dostane.
Moderní formy stravenek přicházejí
Jak je vidět, ceny v restauracích sice stoupají, ale stále je to ještě poměrně dobrá cena, za kterou se lze plnohodnotně najíst. A jelikož mnoho lidí dostává stravenky, je více než jasné, kam s nimi zamíří. Zde ještě připomeňme to, že i když je ideální hodnota stravenky 109 korun, ne každá firma skutečně takovou formu stravenky dává. Když se podíváme na to, jaké stravenky lidé používají nejvíce, tak se jedná o hodnotu 80 Kč. Jde tedy konkrétně o stravenky papírové, které ale nejsou jedinou možností.
Hitem poslední doby je i další forma zajímavých stravenek, které jsou spojené s elektronickou podobou. Nejenom, že je pro zaměstnavatele jednodušší jejich rozdávání, ale pro zaměstnance je jednodušší jejich využití. Co to znamená v praxi? Že zaměstnanci mají svou kartu, na kterou jim vždy od zaměstnavatele přijde obnos, který by odpovídal klasickým papírovým stravenkám. Lidé následně chodí do restaurací a tam platí nikoliv předložením papírových stravenek, ale prostřednictvím této kartičky. Zajímavostí je také fakt, že zatímco u papírových stravenek dává zaměstnavatel v průměru 80 Kč, tak u této elektronické karty je zaměstnancům dávána suma 85 Kč. Čím je to způsobeno? Pravděpodobně tím, že danou možnost využívají hlavně modernější firmy, které pochopitelně vědí i to, že by měly svého zaměstnance odměnit za práci i o něco více. A i když je rozdíl na první pohled zanedbatelný, je lepší něco, než nic.